BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 23, 2010

Akulah tu...

Permulaan blog untuk kali ini, aku bahasakan  diriku sebagai 'AKU'. Kalau anda/korang perasan, dalam post-post aku sebelum ni, aku bahasakan diri aku 'SAYA'.. Kali ni, aku jadi diriku sebenar... Sebab post kali ni, aku rasa selesa untuk gunakan perkataan 'AKU'. Merujuk kepada siapa aku..

Sekarang adalah waktu yang bosan dalam hidup aku. Dikebosanan ini, aku mengambil kesempatan untuk senaraikan sedikit tentang diri aku yang orang tidak pernah tahu, atau tahu tetapi kurang fahami...Ada juga yang tidak mahu tahu, pastu buat-buat tak tahu. Aku tak suka orang yang buat-buat tak tahu ni.. Apa yang dia tahu, aku pun tak tahu...Hohoho.

Oklah, bawah ni aku senaraikan serba sedikit tentang aku. Selebihnya adalah rahsia.. Sebab hidup jadi tak best tanpa rahsia. Rahsia diri kita, kita dan Tuhan sahaja yang tahu. Yang rahsia tu, biarlah rahsia. Demi maruah aku sebagai manusia di muka bumi ni....
Anda terima atau tidak, terpulanglah. This is me...The true colour of me...Persepsi anda, hak anda.

Apa yang 30 perkara yang korang tak tahu;

1) Orang selalu ingat nama aku Shafiqah bila aku kenalkan diri sebagai Ika. Nama Ika tu, sesuai untuk orang yang mempunyai nama Syafiqah ke? Sebab tu, aku sekarang lebih gemar perkenalkan diri aku sebagai Atiqah.


2) Nama aku orang selalu salah eja. ATIKAH < bukan ejaan sebenar. ATIQAH > ejaan dalam surat beranak. Bila dah bosan sangat, aku iyakan saja... Last-last dekat fesbuk aku pun, aku gelarkan diri aku dengan ejaan ATIKA. Identiti aku lebih terjaga kot kalau macam ni...hhehehe.


3) Aku tak sombonglah! Ramai yang tak kenal aku, anggap aku sombong. Sebab dorang kata muka aku, ala-ala muka orang sombong. Aku tak reti le nak buat muka tak sombong. Sebab nanti muka aku jadi tak tulen. Hahaha. 


4) Kebanyakkan yang kenal aku, akan kata aku lemah lembut. Cheh!! Aku kasar jugak la.. Garang tau tak. Napelah dorang tak nampak sisi garang aku... Sebab tu aku jadi idaman orang-orang tua kot...huhuuuhu.


5) Orang yang mengenali aku dengan rapat akan kata aku gila, otak senget, merepek lebih, kelakar tak hingat, dan loyar buruk. Paling best, buat aksi spontan secara tiba-tiba. Aksi spontan? Aku suka tiru gaya patung dekat shopping complex. Tanpa paksaan.


6) Orang-orang tua lihat aku sebagai seorang yang sopan, kawan-kawan layan aku sebagai seorang yang gila, orang sekeliling aku nampak aku sebagai seorang yang pendiam dan kawan baik aku terima aku seadanya.... Aku penyeri tahu tak??


7) Aku dikategorikan sebagai orang yang tak banyak cakap. Tapi kalau sekali aku dah syok cakap, aku akan merapu.Aku sukalah bercakap. Tapi ceritalah topik best sikit...


8) Aku sensitif sebenarnya. Aku ada baca banyak artikel dan kaji selidik bahawasanya, orang yang lahir bulan Ogos berbintang Leo macam aku, lebih bersifat sensitif. Aku sensitif, cuma orang tak perasan je. Aku boleh jadi riang tahap maksima dan tetiba boleh down tanpa disangka-sangka. Macam penyakit bipolar pulak..hahaha. Perasaan aku tak berapa nak stabil...


9) Aku tersentuh tengok orang-orang tua yang melarat dan orang kurang bernasib baik. Boleh sebak, pastu menangis. Sebab tu aku tak suka tengok cerita Bersamamu dekat tv3 tu... Aku memang sensitif!! Eh, air mata aku mahal tau. Dalam purata 1000 manusia, 1 je yang betul-betul boleh nampak aku menangis. Beruntunglah. Ego aku tinggi...walaupun aku perempuan, airmata bukan lah jualan.


10) Aku boleh lah dianggap romantik..Hehehe. Serius. Tak percaya sudah. Aku romantik. Aku tahulah...


11) Aku sebenarnya penyayang.. Aku sayang orang yang rapat dengan aku. Orang yang mempunyai hubungan rasmi dengan aku. Tak kiralah kawan, family (of course) atau pun kenalan tepi jalan. Tapi sifat penyayang aku kurang menonjol... Sebab aku malu nak tunjuk. Aku pemalu...Pulak...


12) Aku mempunyai tingkah laku yang sukar dijangka. Kadang-kadang aku suka orang tu, nanti tetiba aku leh meluat pulak tengok dia. Sebab tu, kene jaga tingkah laku kalau korang berdepan dengan aku. Sebab aku suka buat tafsiran aku sendiri..


13) Aku selalu fikir benda-benda buruk akan menimpa aku. Contoh, aku akan mati waktu tidur... Aku dibenci ahli keluarga...Aku dipinggir rakan-rakan... Apa-apa ntah. Aku pun tak tahu kenapa aku suka fikir benda-benda negatif macam tu... Tak baik untuk otak.


14) Aku pernah bercinta ok!! Aku tahu, ada yang fikir aku tak pernah couple. Aku ada keinginan dekat lelaki..OK!!


15) Aku masih single (waktu benda ni ditaip). Aku lebih selesa untuk menjadi single sehingga lah pada waktu yang sesuai untuk aku bercouple semula. Aku pernah menjalinkan hubungan jarak jauh dengan seorang mamat. Ex-schoolmate aku. Sampailah satu hari tu, aku tahu keadaan sebenar... Dia tidak layak untuk perempuan melayu seperti aku... Dan dia sudah bertunang selepas tiga hari putus hubungan dengan aku. (kes kejap baik, gaduh, baik, gaduh). Sekarang, dia dah jadi laki orang!! Bagus...Tak menyempat. Hahaha. Kebanyakkan yang cuba dekati aku, dan beralih arah (sebab aku tak layan, aku mahal wooo..) akhirnya jumpa pasangan masing-masing. Ada yang nak bertunang dah, ada yang sedang mengenali seseorang. Jodoh kan ditangan Tuhan..bawak bersabar.


16) Aku kuat memendam. Aku diam je kalau orang pergunakan kelebihan yang aku ada. Aku redha je bila orang ambil kesempatan atas kebaikan aku. Sebab aku letakkan satu pemikiran untuk golongan seperti itu. Mereka tak manfaatkan otak!! Kebanyakkannya orang-orang disekeliling aku la yang buat macam ni... Dalam hal keluarga, aku memendam sebab aku rasa aku lemah. Aku lemah bila mereka-mereka yang aku sayangi bermasam muka dengan aku, kalau aku tak menurut perintah. Patik sedia menjunjung perintah!!


17) Aku rasa aku ada raut wajah yang bijak pandai dan aura tersendiri. Aura yang baik ok...Korang rasa?? Hurm...


18) Aku suka buat hal sendiri kalau aku malayan perasaan. Sebab tu aku kurang dapat perhatian dalam keluarga. Aku tersentap. Adeeehhh...


19) Aku kelam kabut. Anda sendiri nampak...


20) Aku sebenarnya panas baran.. Tapi sekarang aku banyak belajar bersabar.. Sebab aku tak nak kena serangan sakit jantung atau darah tinggi.. Aku nak mati tanpa sakit. Mati dalam tidur ke? Tengok, aku fikir lagi!! Uw uw uw uw....


21) Aku suka barang yang ada jenama. Nak kata aku berlagak? Cap Ayam pun jenama ape...Tapi aku tak pernah show off pun... Selagi aku berkemampuan, aku manfaatlah. Sekurang-kurang nya aku tak bergaya dengan duit pinjam dari orang...Hoohohoh... Aku jugak terima dan pakai je benda-benda yang murah..Sebab aku bukanlah memilih sangat. Aku anggap semua benda ada nilai tersendiri. Cuma aku lebih suka benda yang ada kualiti. Sebab aku teliti. Teliti itu adalah kualiti. Quality is better than quantity. Biar tak banyak tapi berkualiti. 


25) Aku paling tak suka orang yang cakap macam dia tu hebat sangat. Macamlah terror sangat.. Terbang tengok...boleh ke?? 


26) Aku suka tengok orang makan. Sebab tu kot aku suka belanja orang makan...hehehe. Tapi agak-agaklah kalau nak suruh belanja tu.. Jangan ikut sedap perut korang je... Bukan muka aku dekat duit tu...


27) Aku cerewet dalam sesetangah perkara. Sebab tu aku memilih dalam banyak soal. Semua aspek lah aku memilih. Sebab aku lebih utamakan keselesaan dan kesenangan aku. Aku nak yang terbaik. Aku bukan jenis yang main rembat.. Korang faham kan apa aku maksudkan... Aku percaya pada Tuhan. Kenapa aku tak dapat apa yang aku inginkan dan kenapa aku single sekarang.. Sebab aku akan menjadi seorang yang lalai kalau aku fokuskan pada satu-satu perkara. Aku diberi masa untuk memperbaiki diri dan belajar untuk lebih menghargai perasaan orang dari memenuhi keperluan orang itu sendiri.


28) Aku suka membeli buku. Berlambak buku aku beli, belum semua aku habis baca. Aku tak tahulah ini tabiat atau buang tebiat. Perkara pertama yang buat aku tertarik untuk beli sesebuah buku tu, adalah sebab tajuk dan sinopsis belakang buku tu. Kadang-kadang sebab covernya menarik pun aku boleh tertarik nak beli. Pokailah aku kalau hari-hari pergi MPH.


29) Aku kuat berangan. Sebelum tidur pun aku akan berangan. Sebab bila berangan, aku rasa masalah aku hilang. Aku dalam dunia aku sendiri....yeahhhhh...


30) Ini yang wajib korang tahu. Aku suka memasak. Ikut mood jugak..hahah. Sekarang aku dah pandai masak. Serius aku pandai. Aku masak pada orang yang tak cerewet je. Yang suka komen pasal makanan, korang masak lah sendiri. Takda masa aku nak jaga perut korang.


Tadaaa...banyak dan panjang huraiannya.
Kalau ikutkan fakta, banyak lagi yang aku nak beritahu. Tapi cukuplah setakat ni, sebab aku pun tak habis explore diri aku sebenarnya macam mana. 23 tahun, belum cukup untuk aku kenali diri sebenar aku...

"garang tak aku tengok makanan? Garangkan..tulah aku garang, tak percaya..."

6 comments:

Lu'Lu.. said...

ade lagi perkara psl awk yg awk x tulis dlm ni..sy tahu ape 2...hehe

ika alwee said...

ape hoi wanik!!bg tau cepat!!!

Lu'Lu.. said...

eleh..msti expect bnda yg best2 kan..i noe u.. ;p

ika alwee said...

chit ko...

Aya^Yaya said...

ko bukan giler2 ka,tp ko giler sbnarnya..agagagga

ika alwee said...

hahaha...
gila tp waras.