BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 31, 2011

Selamat sudah 2011

Salam.

Lagi beberapa jam lagi, berakhir lah tahun 2011 secara rasminya.
Sekaligus kita juga dalam beberapa jam akan melangkah ke tahun 2012.


Bagi diri saya, tahun 2011 saya berjaya lalui dengan penuh suka duka.
Tahun ni memang banyak kot STRESS...hahaha.
Tapi bila dah nak akhir tahun, ada la juga suka-suka nya.

Pada tahun 2011 , tak banyak kejayaan atau impian yang dapat saya capai.
Tak ada apa-apa yang terbaik berlaku dalam hidup.
Cuma saya masih bersyukur sebab masih dilimpah rezeki dan tidak pernah kurang.
Alhamdulillah, semuanya masih lagi dalam keadaan sempurna.

Selamat tinggal 2011..

Tahun yang sangat biasa dan tiada apa yang gempak sangat pun...
Hehehe...
Terima kasih 2011 kerana memberi peluang untuk bergembira dan bersedih.
2011 sangat adil..

p/s: 2011 permulaan untuk mencapai cita-cita...2012 persediaan menghadapi cita-cita, insyaAllah...

Friday, December 23, 2011

Real atau latihan?

Salam.

Jam 10.30 pagi tadi ada dengar bunyi siren.
Kalau kerja dekat Putrajaya ni, bunyi siren dah dianggap biasa sebab Putrajaya adalah Pusat Pentadbiran Kerajaan.
So, kire nya kalau polis ke, bomba, ambulans ke..semua tu dah biasa.
Sebab Presint 2 ni dah kira macam laluan 'sedia maklum' mana-mana kenderaan.

Tapi apa yang saya nak bagi tahu dekat sini...
Salah satu bangunan kerajaan di sini ada asap kepul-kepul keluar ikut tingkap.
Maknanya bunyi siren tadi adalah siren bomba yang datang untuk memadamkan kebakaran.

So, kitorg dekat office ni pun terus la meluru ke tingkap tengok apa yang berlaku.
MOF terbakar? Bukan satu bangunan, hanya ada satu aras sahaja yang terbakar tu. Punca kebakaran tak tahu. Tak nampak pun api, yang ada asap tebal je.
Lepas tu nampak la staff-staff situ keluar dari bangunan...Jalan pun dah tutup...

Mungkin la ada kebakaran dari andaian saya ni.

inilah gambar yang sempat rakan saya tangkap. Tak berapa nak jelas..jauh. Tapi nampak la asap nye tuuu....

Bila dah tersebar cerita ni, rupa-rupanya dorg kata itu adalah latihan kebakaran je..
hahahaha....siap tutup jalan lagi...

p/s: tengok berita kot ada keluar...hehe.

Sunday, December 18, 2011

Serius ke FAKTA? #1

Salam.

Dulu selalu post pasal fakta-fakta yang tidak pernah tahu di FB.
Sekarang dah jarang buat macam tu sebab malas.
So, kali ni nak post pulak dekat blog memandangkan jarang ada cerita menarik nak kongsi di blog.

Fakta-fakta yang tiba-tiba rasa nak tahu :

1) Butang baju kemeja lelaki dijahit di sebelah kanan, manakala butang baju perempuan dijahit sebelah kiri.


2)Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 km

3)Nama semua benua bermula dan berakhir dengan abjad yang sama 
  iaitu huruf A.

4)Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk 
  jantung.

5) Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.

6)Badak air mampu berlari lebih pantas daripada manusia.

7) Jika ikan jerung membuka mulut dalam tempoh masa yang lama, ia 
   akan mati lemas kerana air akan masuk ke dalam mulutnya. 

8) Lelaki enam kali lebih mudah dipanah petir daripada wanita.

9)Lembu adalah haiwan yang buta warna; oleh itu ia akan mengejar apa saja yang dikibarkan di depan matanya oleh matador samada kain merah atau kuning. 

10)Menghidu (bukan makan) pisang atau epal hijau boleh membantu 
mengurangkan berat badan.

p/s : so aku nk try yang no 10..

Thursday, December 15, 2011

Gagal lagi

Salam

Ok, kali ni...kali keberapa ratus saya gagal lagi.
Bukan gagal dalam hidup..noop.
Gagal dalam mem'plucking'kan gitar...


Bila gagal tu dah macam rasa nak campak je gitar.


Seriously, memang tak ada langsung basic untuk main gitar.
Tapi sebab minat terhadap alat muzik meluap-luap sambil tahap membazir, apa pun boleh jadi. Dari tak ada sen nak beli hingga la mencapai usaha memenuhkan tabung, akhirnya berjaya gak memiliki dua alat muzik.
Gitar dan keyboard.
Tahniah, sebab dua-dua tu jadi barang antik kat bilik. Kalau bilik besaq lagi, confirm drum pun leh isi.

So, sekarang ni kena luangkan masa tuk hadap note-note gitar...
Hopefully, boleh la perform satu atau dua lagu kat depan orang...
Hah..berangan..!!!
Orang kata, tanpa angan-angan mimpi tidak jadi kenyataan...

p/s: erm.....mimpi main Ibanez la plak...

Wednesday, December 14, 2011

Diam kalau tidak sedap..

Salam

Anda sudah makan?
Suka masak sendiri ke suka tapau?
Saya tak kisah...makan je selagi tidak memudaratkan...



Mesti ada di antara kita yang agak cerewet pasal makanan kan?
Saya pun kadang-kadang cerewet jugak, tapi lebihnya kepada "TIDAK KISAH SANGAT"...
Kadang-kadang pernah juga terpacul keluar perkataan tidak sedap bila rasa makanan tu tidak kena dengan selera.

Sebenarnya, kalau ikutkan tidak berapa nak elok sangatlah kalau suka sangat 'mengomen' pasal makanan yang tidak sedap. Sebabnya, makanan itu rezeki dari Allah. Jadi seeloknya kita perlulah bersyukur kerana diberi nikmat makanan dan juga deria rasa yang masih elok.

Ada sesetengah orang suka sangat mencela makanan bila tidak kena dengan selera.
Memang kita tak boleh nak elak bila dapat makanan yang tidak kena pada selera kita. Lumrah la tu...
Seeloknya, jika makanan itu tidak sedap atau tidak kena dengan selera...diam sahajalah. Lebih baik lagi kalau tidak makan.


"Apabila sesuatu makanan yang dihidangkan itu tidak disukai, tidak sedap atau tidak menyelerakan, maka janganlah makanan itu dicela, cukuplah sekadar diam ataupun tidak memakannya"

-Imam al-Ghazali (dlm kitab Ihya’ Ulumiddin)


Elakkan diri dari memberi komen kepada makanan yang dimakan kerana kita tidak tahu perasaan siapa yang akan terguris bila kita komen pada makanan tu..
Mungkin satu hari nanti, boleh terkena pada batang hidung kita pula???


p/s: siapa sebenarnya yang kita salahkan kalau makanan itu tidak sedap?? Tepuk dada, tanya selera.

Wordless Wednesday #3 - Enjoy the free time b4...??



p/s: before its over...

Wednesday, December 7, 2011

Dolu kala

Salam.

Sekarang kita dah menjejaki bulan Disember, dan secara tak langsung akan menghampiri Januari 2012. Ha??
2012....
Tak yah nak terkejut sangatlah....
Bila dah mula dekat 2012 ni, ramailah yang dah berkira-kira duk ingat balik cerita 2012. Semua tu sudah ditetapkan. So tak perlulah nak buat apa-apa tafsiran.

Entry kali ini lebih berminat nak cerita apa yang telah kita tinggalkan selama kita hidup.
Sekarang saya berumur 24tahun. So, next year 25tahun. Wow... Tapi masih nak dengan gelaran BELIA.
YEah..

Waktu sedang chit-chat dengan member thru YM, tetiba terbuka topik pasal permainan dulu-dulu. Ala, waktu kita kecik-kecik dulu...
Sekarang ni dah menempuh arus kemodenan, dengan macam-macam teknologi yang ada secara tidak sengaja permainan dulu-dulu dah dilupakan.

Dulu kalau waktu kanak-kanak, popular sangat permainan bermusim. Permainan bermusim ni, ia wujud bila musim tu ramai orang main.

BADMINTON
Main badminton dulu waktu dekat kawasan perumahan saya, ada musimnya. Bila dua tiga empat orang dah start main, yang lain-lain pun mulalah sibuk tunjuk raket..buat geng main dekat jalan tar depan rumah tu.
Tamat musim badminton, masuk pulak musim roller blade.

ROLLER BLADE
Main roller blade bila kawan-kawan ajak. Tengok ramai orang main, join sekali. Ada yang pakai roller blade 4 roda. Kalau siapa yang main roller blade yang banyak roda tu, kira macam terer la.. Memang semua pandang. Hahha, lepas tu roller blade jenis macam tu mahal. Kalau dapat beli, memang banggalah!! lagi bangga kalau dapat main sambil turun bukit...hahah, memang dah macam professional lah.

BALING SELIPAR
Musim baling selipar sangat popular dikalangan budak-budak lelaki. Tapi budak perempuan pun join sekali gak. Nak main game ni kena cari ramai orang baru seronok sebabnya dapat kumpul banyak selipar. Lepas time nak serang orang yang jatuhkan selipar-selipar tu memang EPIC lah. Kecoh la kawasan tu kalau bab main baling selipar ni.

So, saya rasa itulah permainan alam realiti yang meninggalkan kesan.
Permainan alam maya dulu-dulu pun best jugak.
Paling ingat...


DIGIMON
Game ni boleh didapatkan dengan harga yang agak mahal juga la time tu. Siapa ada, semua nak tengok. Game ni seronok kalau kawna pun ada sebab boleh cantumkan lepas tu buat battle. Game ni macam kita membela. Membela? Kita membela haiwan...huyyyooo..secara 2D. (yeke?)... Kena bagi makan...pastu bagi vitamin la...bagai-bagai la...haha..Kalau mati tak apa, boleh reset balik. Hahaha. Game yang paling addicted sampai malam-malam bangun tengok, kot-kot lapar.


GAME MARIO
Uncle mario ni memang popular, sampaikan ada wujud ceritanya di tv. Seorang pendek, seorang lagi panjang, tinggi. HEhehe, game ni wujud dalam bentuk tape yg empat segi tu. Kalau nak glamer, pakai game boy. Lagu game yang glamer time tu lagu game mario la. Tenet teng teng tedeng teng. Macam tu lah lebih kurang. Pastu mulalah main kutip cendawan la, siling emas la...elak kura-kura....masuk cerobong asap....

GAME STREET FIGHTER
Game ni popular di kalangan budak lelaki. Saya pun tak faham lah apa yang best game ni, dan tak reti nak explain permainannya macam mane. Yang tahu, tendang, tumbuk bagi fire dekat musuh. Dah...

GAME TEMBAK BURUNG
Game ni kena main pakai pistol dan memerlukan tv. Letak tape empat segi tu lepas tu tembak la burung-burung gagak yang ada tu...kumpul la mata...simple je game ni.

Sebenarnya banyak lagi permainan dulu-dulu yang kita pernah main, dan sekarang jarang dimainkan.







Sekarang ni, dah macam-macam permainan yang wujud.
Orang sekarang main guna PSP atau pun nak popular lagi guna iPAD...Handphone pun boleh....




Lepas tu, banyak juga benda yang kita dah tinggalkan bila dunia semakin maju.
Permainan-permainan yang dulu dah kurang orang main.
Sedar tak sedar banyak juga benda-benda yang dulu hanya tinggal cerita je...

p/s: ANGRY BIRD game paling menarik perhatian...

Sunday, December 4, 2011

Rokok 5 sen sebatang??!!

Salam.



Anda perokok?
Anda dikelilingi oleh perokok?

Anda suka bau rokok?
Anda benci akan rokok?

Tak kisah apa pun jawapan yang anda berikan, itu hak anda.
Kita diberi hak masing-masing. Gunakan hak anda.

Tapi betulkah perokok juga ada hak?
Okay, ini apa yang saya dapat dari surat khabar.


Jadi, dari situ saya sendiri tidak pasti adakah betul atau tidak.
Tapi sekurang-kurangnya kita tahu yang rokok sememangnya dibayar cukai, malah cukainya tidak pernah diturunkan.

Apa alasan perokok jika melihat ini? Bagaimana reaksi mereka?
Pasti tidak ada apa-apa kesan pun sedangkan gambar yang mengerikan, menyedihkan dan amaran di kotak rokok tidak pernah memberi kesan apatah lagi cetakan kata-kata di helaian kertas buruk ini.


Saya pernah katakan pada seorang rakan yang menjadi perokok tegar sejak tamat persekolahan (mungkin sudah bermula ketika dibangku sekolah) yang rokok ni membahayakan kesihatan...aha, agak klise. Percayalah, ia memang tidak memberi kesan pun.

Bagi mereka benda macam ni tidak boleh tinggal. Ibarat nyawa, sangatlah bernilai.
Malahan rokok juga sering kali dijadikan alasan untuk melepaskan tekanan.
Seriously, ia tidak beri kesan pun pada tekanan. Sebenarnya otak kita telah ter'set' dengan kata-kata "rokok dapat hilang tension". Ada cara lain yang lebih hebat untuk hilang tekanan. Cuma kita yang malas nak cuba.
Kenapa kita sering mencuba perkara tidak bijak untuk melepaskan tekanan?

Saya pernah cuba. Ya, pernah cuba merokok. Sebab saya nak tahu apa rasanya. Sebagai remaja, perasaan ingin tahu sangat menebal. Saya cuba, dan apa yang saya dapat hanya batuk. Itulah reaksi pertama bila kali pertama kita menghisap rokok. Siapa-siapa pun.
Jadi saya rasa ia tidak menghilangkan tekanan malah hanya menambahkan tekanan bila memikirkan saya sudah cemarkan paru-paru saya yang dulunya bersih.

Merokok memudaratkan kesihatan
Tapi kata orang, sakit dan mati semuanya di tangan Tuhan.
Jadi, jangan wujudkan alasan rokok boleh membawa mati.
Ok, tahniah bila berfikiran macam itu.
Sedar atau tidak, kesan merokok itu boleh juga mematikan orang-orang disekeliling kita dan lebih hebat orang yang rapat dengan kita.
Penghidu asap rokok lebih terjejas jika dibandingkan dengan perokok.

Saya tak halang orang merokok, saya juga tidak benci perokok.
Saya hanya kasihan kepada perokok.

p/s: saya elak mendekati .....seorang PEROKOK..

Ombak rindu...nanges!!!

Salam..

Hai kawan-kawan...haha.
Post kali ni nak cerita pasal movie. Movie apa? Movie Ombak Rindu la...hahaha.

Ok, 1st sekali nak ucap thanks dekat Faa..sebab belanja tengok Ombak Rindu...yeeahhhaa..dan belanja makan sekali...oh yeahhh....

Terima Kasih...Thank You...(aku nak cakap jugak faa)..!!!

Jom cakap pasal Ombak Rindu.




Ombak Rindu..??
Okay, terus terang tak ada niat nak tengok pun. Novel Ombak Rindu pun tak ingat pernah baca atau tidak.
Sekali datang pulak rezeki orang nak belanja tengok wayang...so on je lah.

Sebelum pergi tengok, adalah terbaca komen kawan-kawan dekat fb yang dah pergi tengok. Rata-rata kata best lah! Ada jugak kawan yang kata tah hape-hape babak dalam cerita tu...
So, saya pun menjangkakan yang mungkin akan kata tah hape-hape jugak..
Lepas pertengahan cerita, bergenang.. Haha, serius weh..bergenang.. Tak nanges pun. Betul dan tidak tipu. Hanya bergenang.

Bukti? Tak ada, lagi pun dalam panggung kan gelap. Ok, hidung berair..sebab tahan nanges!!! Kesimpulannya, hanya bergenang...bergenang air mata...bukan menitis!!
Rasa macam first time pulak tengok wayang dalam keadaan sedih...
Ok, saya tipu. Kali kedua kalau tak silap tengok wayang sedih. Kali pertama masa tengok Nur Kasih The Movie. Itu pun bergenang.. Percayalah.

Overall, cerita ni telah menyentuh hati saya. So, saya kata tahniah la. Bukan senang nak buat saya bergenang air mata ni. Hahaha.

p/s: baca novel pun leh bergenang...apatah lagi benda nampak depan mata. Haisehhh...

Wednesday, November 30, 2011

Lift oh Lift Part 2

Salam.


Kali ni masuk part 2 plak....dah macam trailer film je...siap ada part 2.
Memang masalah betul lah!!
Kali ni mungkin boleh buat fobia betul-betul muncul dalam diri.

Unfortunately...Part 2 ni tak berapa nak fobia sangatlah...sebabnya lift ni ada sistem automatik yang ia tak akan biar kita tersangkut dekat tengah-tengah.
Kejadian yang berlaku di tempat kerja ni, memang tak jangka langsung. Tapi pernah terfikir, dan tak sangka lak terjadi. Nasib sangat baik sebab time tu berteman. Kalau sorang-sorang??

Sekarang ni terfikir kot-kot boleh berulang lagi kes macam ni.
Bila dah ada pengalaman tak ada la cuak sangat...

p/s: lift oh lift...lift me up please........nak bagi pengalaman ketiga pulak ke? Tolonglah....JANGAN!!

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433



Selamat menyambut awal Muharam.
Salam Maal Hijrah.

Hijrah secara bahasanya bermaksud perpindahan. Perpindahan dari suatu tempat ke tempat yang lain. Perpindahan dari perkara buruk kepada perkara yang baik.
Hijrah secara istilah adalah perpindahan Rasulullah s.a.w bersama umat Islam dari kota Mekah ke kota Madinah.

Hayati pengertian hijrah dengan ikhlas dan berbuatlah sesuatu agar sama-sama mendapat hikmah dan nikmatnya. InsyaAllah.

p/s: hijrahkan diri.

Pulangkan...

Salam..

Entry kali ini, saya nak kongsi sedikit suka duka menjadi seorang yang bermurah hati.
Pernah tak korang menjadi seorang yang sungguh pemurah dan budiman?
Kalau saya, banyak kali kot....Hahaha...Bukan nak bangga sangatlah......tapi benda macam ni, kalau orang puji memang la bangga tapi kalau yang ambil kesempatan, dah jadi macam orang kena cucuk kat hati je.

Ok, tak salah kalau nak jadi seorang yang pemurah. Perbuatan ini sangatlah menambat hati mana-mana orang.
Tapi bila bab yang baik-baik ni memang ada je risikonya. Sampaikan satu tahap rasa nak jadi orang kedekut.
Sebenarnya, besar ganjaran bagi sesiapa yang mengamalkan sifat bermurah hati. Begitu juga dengan kedekut, ada ganjarannya.
Kedekut ni, boleh la kalau nak kategorikan dalam kedekut baik dan kedekut jahat atau kedekut gilerrr... Kedekut biarlah kena pada tempatnya. Begitu juga dengan pemurah.
Pemurah bukan hanya kerana meminjamkan wang tapi dalam bentuk lain juga ada. Kadang-kadang bukan wang sahaja yang boleh jadi isu, barang lain juga boleh dikira sama. Contoh, buku...pakaian...dll. Tapi yang paling popular...wang!

Tak perlu nak bebel panjang-panjang, so straight to the point lah.

Suka duka seorang pemurah.
1) Bagi pinjam, tapi si peminjam buat tak tahu je bila sampai tempoh barang perlu dipulangkan.
2) Takut nak minta semula apa yang dipinjamkan, nanti kata tak sabar-sabar pulak....
3) Maniskan mulut degan kata-kata positif bila diberitahu hutang akan dibayar bulan depan. (sedangkan dah berbulan 'bulan depannya')
4) Kalau letak tempoh, nanti kata macam tak ikhlas pulak..
5) Bila tak dapat beri apa yang nak dipinjam, takut dilabel kedekut.
6) Kerap jadi penipu pada diri sendiri dan orang lain, bila kata "eh..takpe lah..tak kisah pun...bukan nak guna sangat pun.." Padahal........
7) Fobia bila dengar masalah orang yang mengalami krisis kewangan.
8) Otak diserang tension bila memikirkan barang yang dipinjam tak sampai ke tangan..(kalau berkurun?)
9) Main tarik tali dengan "nak halalkan ke...atau nak minta balik?"
10) Kerap men'psiko' kan diri sendiri..."kalau ada, rezeki aku..kalau tak da, bukanlah tu..."

Jadi, apa yang saya amalkan..adalah nombor 10...Itu je lah yang termampu....

p/s : macam ne plak anda dengan PTPTN?? gulp...!!

Sunday, November 20, 2011

Lift oh lift...

Salam.

Rumah dekat mana? Rumah tingkat-tingkat atau teguh satu-satu atas tanah je?
Rumah saya tingkat-tingkat...dan kalau dah bertingkat-tingkat bermakna kena naik lif la kan?
Itu tak jadi masalah...
Pernah terperangkap dalam lif? Itu masalah!!

Sekarang dah macam fobia nak naik lif.
Sebab baru je terperangkap dalam lif...so? Damn lah!

Nasib terperangkap dekat lif rumah sendiri...so perasaan panic tu tak la terasa sangat..and glad that i'm a calm person. Hahaha.
Inisiatif yang saya buat:
1) Senyum je, bebel sorang-sorang.
2) Take a breath, call family.
3) Phone tak ada line, tawakal.
4) Dapat line satu bar pun, bersyukur terus call family.
5) Usaha berjaya, but try to call 999.
6) Line tak ada, hopeless. (Service provider..what happen? Bukan ke emergency line boleh guna walaupun tak ada coverage?)
7) Duduk diam-diam, tunggu rescuer datang...
8) 30 minit dalam lif, panas but thank God ada lampu.
9) Berjaya keluar, tapi management yang sepatutnya uruskan tak boleh diharap.
10) So, my million thanks goes to penduduk di situ je.

p/s : taknak dah pengalaman macam ni.

Friday, November 18, 2011

Bukan saya yang pergi meminang....

Salam.
Sebelum sempat saya memberi tajuk untuk entry kali ini, saya rasa better saya cerita dulu apa yang telah tersimpan dekat neuron otak ni...sebab kalau lambat-lambat takut hilang idea.

So, entry kali ini saya nak cerita pasal kahwin...
Aha...iye, serius pasal kahwin. Tapi bukan perkahwinan...ia cuma kahwin.
Ok, last week saya ada attend satu majlis kahwin ex classmate. But the thing is, saya tak nak bercerita pasal kenduri kahwin orang tapi nak bercerita apa yang telah berlaku selepas itu.

Lepas balik dari kenduri (di Perak), suddenly my makcik started to ask me about the wedding...
Makcik : "Siapa kahwin...?" (hah, in a very nice tone)
Me       : "kawan sekolah...." 
Makcik : "ooo..sekolah sini lah? sebaya kamu?"
Me        : "Aah...sebaya. Die dah keje..kat kl..."
Makcik : "Ooo...kamu tak ada boyfriend ke ika?" (Hambik!! tetiba je..)
Me       : "Tak ada....kawan-kawan aje adalah..."

Then bla..bla..bla.yang special tak ada ke?? then bla...bla....bawak la jumpa mak...then bla..bla...
But in the middle of that BOHSAN conversation, my emak interrupted.
My Emak : "haha, mak pun tak tanya pasal ni Mak **** plak tanya-tanya" (lebih kurang mcm ni lah ayatnya).

Yes!! Ada jugak orang back up.
So, the thing is... Saya tak kisah if people nak tanya soalan yang tah hape-hape ni kan...but it kinda annoying. Really! Seriously! Even my family pun tak pernah nak tanya except my adik yang sangat penyibuk la..but it's okay la sebab she is my adik....Saya kongsi rahsia dengan my adik...my adik kandung lah.
Ok, fine she is my makcik. But, saya tak kongsi cerita peribadi dengan my makcik.

Jadi apa yang terbaik saya buat adalah, saya hanya senyum bila ditanya soalan macam itu.
Helllloooo...bukan saya tak mahu kahwin. And helllloo....tak ada boyfriend doesn't mean kita tak akan kahwin. Cuba fikir secara bijak. Kalau percaya pada Tuhan, so automatically pecaya jugalah pada takdir,jodoh, maut dan semua qada' and qadar yang Dia dah tetapkan.

Ok fine, after my future dot dot dot (what we call as bakal) dah habis belajar, I will ask him to pinang me..personally! Ya, saya sendiri minta. Bunyi macam tak malu...tapi kalau dah nak sangat kan....buatlah macam tak sabar-sabar.

Tapi saya tak akan buat tindakan yang sangat desperate macam tu. Kahwin muda atau lambat, it's up to jodoh and usaha seseorang tu.
Ada setengah kata kahwin muda untuk elak maksiat. For me thats nonsense...!!! If you kahwin muda pun banyak maksiat lain boleh terjadi.  Alasan macam tu sepatutnya tak boleh guna sebab maksiat tak akan terjadi kalau kita sendiri tidak mendekatinya.
That's why saya suka hubungan yang betul-betul pasti. Bukan menjalinkan hubungan yang tidak ada hala tuju atau membuat hubungan yang hanya sia-sia.

Dan oleh sebab itu, saya tangguhkan title "in a relationship" sehingga benar-benar pasti itu jodoh saya. Saya tak nak benda yang membazirkan, yang meletihkan dan mengecewakan berlaku dalam hidup.

Bila tiba masa, itulah masa itu. Kalau masih ada yang bertanya soalan macam itu, jawapan saya " bukan saya yang pergi meminang orang".

p/s: bila tiba masa itu, itulah masa saya...haha...apekebenda lah! oh, and makcik..sorry sebab bunyi macam marah je dekat makcik, but then i realized makcik yang pelihara I waktu I masuk asrama. Thank you Makcik. Nanti kahwin insyaAllah Makcik ada dekat majlis tu...:-)

Saturday, November 12, 2011

Someone like you??

Salam.

I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now
I heard that your dreams came true
Guess she gave you things I didn't give to you....

Ye...tahniah....wow suka.
Berapa lama ye sudah berlalu?
Erm, hampir 2 tahun...

Tiba-tiba you turns up...ajak pergi xxxxx xxxxx.
Tapi saya tak boleh...sebab saya tak keluar dengan lelaki orang apatah lagi mempunyai anak yang sangat comel.
Alasan "lama tak jumpa"...saya rasa amatlah tidak sesuai.
Jemputan "jemputlah datang ke rumah"....lagilah tidak masuk akal.

Cadangan saya, kalau kita terserempak tegur-tegur sajalah...
Harapan saya, "harap-harap tak terserempak..."
Kata orang.."asyik-asyik terserempak je..jodohla tu"....langsung tidak boleh pakai lagi. Janganlah!!!

Bunyi macam annoying...nampak macam overreacting...tapi itulah logik.
Kita teruskan berkawan walaupun hanya dalam laman muka buku....ok.

"Nevermind I'll find someone NOT like you...
I wish nothing but the best for you,too...
PLEASE forget me,I begged, I DON'T remember you said...
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead.."

INDEED,



p/s: p/s;i don't love you..

Wednesday, November 9, 2011

Bahasa ape tah...

Salam.
Hafarifi ifinifi hafarifi rafabufu...
Ha.....!! Boleh tolong translate tak ayat dekat atas tu?
Saya tidak berapa mahu faham lah!!!!!!!!!!!!!!

Siapa pernah dengar ayat macam tu atau pernah cakap macam tu?
Saya tak pernah sebab saya rasa pelik lah sesangat....Even saya sendiri tak pasti betul ke apa yang saya nyatakan tu.
"Hari ini hari rabu" <<<< Inilah yang saya cuba sampaikan dari ayat di atas tu.
Kenapa ada banyak F?

Kalau masih ingat lagi, dulu glemer sangat ayat macam tu..berF-F. Saya panggil itu adalah bahasa F.
Pertama sekali saya dengar orang cakap bahasa F ni waktu saya berada di tingkatan 1 kalau tidak silaplah.
Ayat ni kebanyakkannya kaum gegurl je guna.... Sebabnya kaum gegurl suka buat ahli mesyuarat tingkap. Bila kaum gegurl cakap macam ni, tak ada siapalah tahu resipi "ketupat" yang sedang gegurl ni anyam...
Nak-nak pulak bila buat mesyuarat pasal kaum boboi...hahahha.

Dulu waktu sekolah adalah pernah juga nak try cakap macam tu. Tapi dapat markah F....FAILED.
Serius tak reti dan tidak faham. So, kalau jadi mangsa ketupat tu, redha je lah...
Kadang-kadang cuba juga nak faham tapi bila dah kawan-kawan gegurl cakap macam keretapi, ternganga je lah.

Kewujudan bahasa yang tidak diiktiraf kamus dewan ni tidak pasti diterbitkan oleh siapa... Dari mana asal usulnya masih tidak dapat dijejaki pakar sejarahwan.
Tapi, kalau dengar masih rasa kita berada di Malaysia sebab kepekatan accent Melayu tu masih ada. Hik3.
Jadi tak adalah international sangat bila cakap macam tu.........
Pelik daripada biasa.

p/s: bahasa jiwa bangsa... F = bangsa?

Thursday, October 27, 2011

Sabar......Allah sayangkan kita..

Kadang-kadang kita marah bila kehendak tidak dipenuhi.
Kadang-kadang kita hilang sabar bila sesuatu melewatkan kita.
Kadang-kadang kita kecewa bila kesusahan selalu mendekati kita.
Kadang-kadang kita sedih bila hidup tidak gembira.

Pernah sehingga satu ketika kita rasa hidup tidak pernah adil.
Pernah hingga satu tahap kita rasa hidup itu menyusahkan.
Pernah hingga satu peringkat kita seperti mengugut kebesaran-Nya.

Kita dalam tidak sedar...
Mencabar ditunjuk hikmah atas apa yang berlaku di depan mata,
Menyakinkan diri bahawa keajaiban itu tidak pernah ada,
Memaling muka apatah lagi menjeling seolah ingin Dia faham penderitaan itu.

Nyata kita sebenarnya leka,
Jelas kita sebenarnya lupa,
Bukti kita sebenarnya angkuh.....

Kenapa kita asyik mengeluh, sedih, bersoal jawab dengan hati tentang keadilan dalam kehidupan?
Bagaimana pula kita bila gembira, bahagia, dan kesenangan menyelinap dalam kehidupan?

Mengapa kita diuji?
Sesungguhnya manusia itu tidak akan diuji sekiranya dia tidak mampu untuk menempuhinya.
Dia tidak akan pernah menzalimi hamba-Nya....

Allah Maha Mengetahui.
Hidup kita kerana Dia.
Mati kita juga kerana Dia.

Redhalah dalam kehidupan,
Sabar dan tabah dalam ujian..
Kerana hikmahnya pasti ada.
Kerana juga, Allah sayangkan kita.

p/s: saya bukanlah yang sering menjadi kegemaran, apatah lagi kesalahan sering dituju kepada diri, tapi jika hikmahnya sangat indah, redhalah saya dalam apa yang telah ditetapkan....

Wednesday, October 26, 2011

Wordless Wednesday #2 - Happy Deepavali..!!!

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #1 - It's raining baby...!!

Wordless Wednesday...Apakah itu?

Salam...

Wordless Wednesday....serius, saya tidak pernah tahu apa maknanya di blog, sehingga saya tergerak nak tahu bila tengok ramai blogger post entry yang hanya ada gambar sahaja.

Sebenarnya saya sendiri tertanya-tanya apakah itu wordless Wednesday? Selalu kalau kita ada follow blog kawan-kawan, mesti ada entry bertajuk wordless Wednesday.

Dulu saya waktu mula-mula masuk ke alam blogger, saya sering tertanya-tanya apakah itu wordless Wednesday? Setiap hari rabu, kalau perasaan ada di antara blogger yang akan post sesuatu dengan tajuk wordless Wednesday.
Ya...saya agak ketinggalan sebab baru nak sedar kewujudan post sebegitu.

Wordless Wednesday adalah hari di mana all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Makna disebalik wordless itu sendiri telah menunjukkan bahawa tiada ayat yang perlu untuk menyatakan sesuatu dan gambar hanya memainkan peranan untuk ceritakan segala-galanya.

Jadi, itulah dia. Pada hari rabu, post sahaja apa-apa gambar tanpa ada sedikit penyataan. Senang cakap, "biar gambar menceritakan segalanya".....hehehe. Melalui gambar kita boleh tau apa yang berlaku pada hari itu.
So, saya kan mulakan pada hari ini....yeah!!

p/s: kalau hari-hari post gambar je, boleh buat cerita tak?

Sunday, October 16, 2011

Mari Mengenal Diri...YEAH...!!!

Salam.
Mari kita mengenal diri.
Cukup kenalkah anda dengan diri anda?
Siapakah anda disebalik diri anda?
Adakah anda adalah seperti yang sering dinyatakan?
Atau, adakah anda menjadi diri anda sendiri?

Mari kita jawab persoalan tersebut dengan sedikit tip dari Dr Fadzilah Kamsah.
Tips ini saya dapat dari laman sesawang. Jadi saya pinjamkan ke blog saya untuk dikongsi kepada yang sudi membaca.
Credits....tq.

Mari mulakan.
1)Pemimpin
2)Lembut
3)Kemas (cerewet)
4)Rajin
5)Boleh berbincang
6)Angin
7)Patuh
8)Bisnes
9)Glamour

Caranya mudah sahaja.
Contoh: 16081987 <tarikh lahir saya.
Campur tarikh dahulu untuk dapat kotak pertama.
Contoh: 1+6 = 7
Jadi kotak pertama saya adalah 7.

Kemudian campurkan kesemua nombor tarikh lahir.
Contoh: 1+6+0+8+1+9+8+7 = 40
Hasil nombor yang lebih dari sembilan(9) dicampur lagi untuk dapatkan kotak kedua.
Contoh: 4+0 = 4
Jadi kotak kedua saya adalah 4.

Selepas itu kotak pertama akan dicampur dengan kotak kedua.
7+4 = 11
Sekiranya hasil campur lebih dari sembilan(9) sila campur lagi.
1+1 = 2
Maka kotak ketiga saya adalah 2.

Kesimpulannya....
7 - Patuh
4 - Rajin
2 - Lembut

Jadi, itulah diri saya.
Hahahha....boleh jadi betul boleh juga tidak.
Cubalah....

p/s: patut la asyik sentap je...patuh sangat....hhmmmpphhhh....

Friday, October 7, 2011

Diari kanak-kanak perempuan??

Salam...

Kanak-kanak perempuan...terbayang muka budak-budak perempuan yg comel... Comel belako...hahaha.
Saya? Boleh la kot dalam kategori tu...hak3...Jeles!!
Sekarang dah besar hilang la sikit kecomelan yang ada.....Damn....


Kanak-kanak perempuan dulu suka sangat beli diari. Ala, buku yang cantik colour-colour tu... Kalau yang mahal sikit siap ada mangga lagi...kunci diari tu. Konon tak ada siapa boleh baca. Rahsia....
Nak lebih upgrade sikit dari orang lain, belilah yang ada bau wangi-wangi pulak... Kalau tak cukup wangi, tabur la bedak...hahaha.

Lepas tu, bawa pergi sekolah... Sebab kalau tinggal dekat rumah nanti ada orang lain baca..

Kalau tak nak bawa pergi sekolah sebab takut kena rampas, sorok la dekat mana-mana tempat yang strategik dalam bilik tu. Kalau bawa pergi sekolah, budak lelaki nampak mesti curious..nak tahu sangat ape yang ada dalam diari tu...mulalah proses rampas merampas, sorok menyorok barang orang. Sibuk je...



Nak tahu apa yang ada dalam diari budak perempuan ni?? Meh sini nak bongkar satu persatu...
Sebenarnya bukan ada benda penting sangat pun...
Benda yang wajib ada dalam diari tu....

First sekali...apa lagi melainkan biodata diri sendiri... Biodata bukan sebarangan, tapi siap pakai pen kaler-kaler lagik....
Nama, tarikh lahir, tempat lahir, hobi, cita-cita...alamat rumah pun ada...ha, no telefon siap letak jugak...makanan kegemaran, minuman kegemaran...macam-macam la...hik3.

Second thing yang ada dalam diari, biodata kawan-kawan... Ha, ni lagi tak boleh bla!!! Siap pilih lagi muka surat mana nak tulis. Lepas tu siap lipat-lipat..bila bukak ada love...ahahha. Kreatif betul.
Selain daripada itu...?? Apa ye...dah lama tak ada diari ni lupa plak...

Kadang-kadang bukannya seorang budak perempuan, satu diari... Boleh jadi, seorang budak perempuan memiliki lebih satu diari.. Diari kedua dibeli sebab nak buat sesi luahan perasaan dan cerita...
Tapi saya tak ada diari luahan perasaan ni, sebab saya jenis pendam... Diari pun tak boleh tahu perasaan saya.
So, saya bagi contoh diari luahan adik saya..
Belek punya belek, ada la luahan perasaan dia dekat kawan-kawan waktu sekolah dulu...
Tak boleh nak ingat sebijik-sebijik apa benda yang dia tulis sebab diari tu pun dah tak ada...
Antaranya..."I like.....(can't remember the name)...." lepas tu..."I hope he will like me..."

Whatsoever...macam-macam la...

Sebenarnya memang best kalau ada this kind of thing..sebab bila baca balik memang boleh tergelak.
Sekarang dah ada macam-macam teknologi...dalam handphone pun boleh luah kan perasaan...
Tapi kaedah yang dulu walau sudah kuno, tapi itu yang best....


p/s : "kaler ape biodata ko?"....carilah muka surat mana bioadata aku....ehehhe...

Tuesday, October 4, 2011

Perhatian pemandu.....!!!

Salam.
Entry kali ini, saya nak cerita pasal penumpang dan pemandu.
Setelah sekian lama memendam idea dan pendapat baru sekarang dapat luahkan. Hahaha.

Ok...yup! Saya seorang pemandu. Saya mempunyai lesen memandu dan telah lama berkhidmat dengan kereta bermula pada tahun 2005. Jadi keseluruhannya telah 6 tahun saya bergelar pemandu. Sepanjang 6 tahun itulah saya telah mengalami macam-macam tekanan perasaan bergelar seorang pemandu. Sepanjang 6 tahun itu jugaklah saya telah menghamburkan kata-kata yang kurang enak bila sedang memandu. Uuuwww.....Hahaha.

Tapi semua tu bersebab, bukan saja-saja nak cakap **%$#@&&!!!
Kadang-kadang memandu ni memerlukan banyak kesabaran.
Banyak sebab kita terpaksa bersabar.
1) Sebab jalan sesak.
2) Sebab jalan yang mencabar.
3) Sebab masa yang laju meninggalkan kita.
4) Sebab pengguna jalan raya yang lain.
5) Sebab keadaan muka bumi yang sungguh unik.



Sebenarnya banyak lagi sebab musabab yang memerlukan kita bersabar ketika memandu.
Ketika memandu keadaan yang paling saya tidak berkenan adalah tentang pengguna jalan raya yang lain. Tetapi banyak juga keadaan yang kadang-kadang buat saya rimas untuk memandu dengan selesa.


Pemanduan secara solo adalah kebebasan tetapi sangat berisiko.
Pemanduan secara berduet adalah terbaik tetapi amat mendebarkan.
Pemanduan secara trio adalah sesuatu yang merimaskan.
Pemanduan secara ''full house" adalah sesuatu yang TERTEKAN!!!!!!

Jadi yang mana satu pilihan terbaik???

Pilihan yang pertama sangat berisiko sebab :
Kalau untuk layan perasaan ketika memandu memang syiok, tapi bila menghadapi saat-saat kesukaran, sangatlah menyedihkan...uw uw uw...banyak perkara yang tidak kita jangka boleh berlaku...

Pilihan yang kedua mendebarkan sebab :
Bila memandu ada orang dekat sebelah ni, kita kena lebih berhati-hati sebabnya kita tengah bawa dua nyawa sekaligus. Belum lagi ditambah nyawa-nyawa kiri kanan depan belakang kenderaan kita.....Nak-nak pulak yang penumpang ni banyak komen tentang pemanduan kita.

Pilihan yang ketiga merimaskan sebab :
Dah..tambah lagi satu nyawa. Pulak tu kalau yang duduk belakang tu suka duduk tengah-tengah sambil siku letak atas kerusi depan. Tambah pulak dengan kepala besar gedabak!!! Nak tengok rear-view mirror pun payah, nampak muka dia...lagi rimas. Hahaha.

Pilihan yang keempat tertekan sebab :
Dah berapa nyawa lak kita nak consider tu??? Lepas tu, tekan minyak banyak-banyak pun tetap sama je kelajuan....ditambah pula dengan huru-hara yang meriuhkan keadaan ruang tertutup tu....hhuuiii..meriah!!! So, keselesaan tu boleh jadi 30% je kot.....



Kadang-kadang tu, bila kita sebagai pemandu lebih berhati-hati pun tetap dapat komen penumpang disebelah.
Kalau slow...."apsal kau selllooowwww...sangat nih..."
Kalau laju..." wooi...fast n furious ape!!!"
Kalau lampu isyarat nak tukar merah...."jalan je...sempat..cepat.....!!!"
Kalau salah masuk garisan..."banyak nye side ko amik...."
Kalau brek mengejut...." pening aku nek kete dengan ko..."


Ha, tension tak? Kadang-kadang kita yang memandu pun pernah juga jadi penumpang...macam tu juga la kita bila tengok orang lain memandu. Ada je yang tak kena.


Jadi apa yang boleh kita lakukan adalah baca doa sebelum menaiki kenderaan...tak kisah la kereta ke, motor ke, keretapi ke, motoboat ke, ferry ke, kapal, kapal terbang mahupun roket. Semuanya memerlukan doa ketika kita menaikinya...
Selebihnya kita serahkan pada budi bicara masing-masing.....
Hehehe...

p/s: nak masuk simpang bagilah signal!!!!!

Sunday, September 11, 2011

Lelaki 'gentleman'

Salam...
Apa khabar semua...
Apa khabar lelaki-lelaki sedunia???

Tajuk kali ini khas untuk anda...(kalau anda bacalah...hik3)
Saya ada terbaca tentang satu artikel di majalah mengenai pandangan seorang lelaki tentang lelaki.
Kebiasaanya kita asyik dengar tentang pendapat perempuan tentang lelaki, dan jarang sekali dengar pendapat lelaki tentang lelaki. Nak-nak pulak tentang lelaki 'gentleman'....
GENTLEMAN????


Ada ke lelaki nak kongsi dengan rakan dorang tentang lelaki 'gentleman'? Macam tak 'gentleman' la pulak kalau buka meja pasal kaum sejenis dorang.

Tetapi pendapat ini saya baca dari pendapat seorang terpelajar. Profesor kot....(x pasti la, tapi seorang yang ilmu tinggi).
Katanya lelaki yang 'gentleman' atau dalam bahasa melayunya BUDIMAN, adalah lelaki yang mengaku akan kesalahannya. Maknanya yang mudah mengucap maaf atas kesilapan yang dilakukannya.
YA.............!!! Saya terus setuju tanpa perlu baca sebab yang diberikannya.

Sebagai seorang perempuan saya cukup percaya antara ego lelaki yang sangat tebal adalah untuk mengucap maaf. Mereka susahhhhhhhhhhhh sangat-sangat nak mengaku kesilapan yang mereka lakukan. Kenapalah susahhhhhhhhhhhhhhhhh sangat? Sebab mengaku salah akan mencalarkan maruah dan keegoan dorang yang teguh terbina.

Saya tak kata semua lelaki dekat dunia ni macam tu, tetapi peratusan nya banyak kepada SUSAH....
Mungkin dalam 40-60???

Ye...SUSAH nak MINTA MAAF.
Jarang nak jumpa lelaki yang dengan mudah mengaku kesilapan dorang melainkan dorang hanya ketawa kecil atau senyum kambing bila dah salah. Ha...susah nak cakap MAAF...yang mampu hanya tersengih-sengih je...
Konon comel la? Haahahaha.....(kalau comel x pe....kalau x??????????)
Lelaki comel?? Tak sesuai... Lelaki kacak?? Sesuai....


Kalau ada pun yang mudah meminta maaf hanyalah dengan girlfriend dorang je. Dengan orang selain tu, SUSAH. Susah nak JUMPA.
Apatah lagi dengan orang yang lebih muda dari mereka atau dengan mereka yang tiada kaitan hidup dengan dorang....
Bagi saya sikap macam tu tidak mencerminkan yang lelaki itu BUDIMAN@GENTLEMAN.
Bukan sekadar perbuatan meminta maaf sahaja, banyak lagi perbuatan yang boleh menunjukkan lelaki itu antara golongan yang budiman...

Saya ada kaedah sendiri untuk menentukan lelaki itu budiman atau tidak...hik3...
Maka ini adalah kaedah dari diri saya sendiri...

LELAKI YANG BUDIMAN ADALAH....

1) Lelaki yang mengucap maaf dengan kesal atas kesilapan dia...

2) Lelaki yang senang mengucap terima kasih....

3) Lelaki yang hormat teman kekasihnya...lelaki mahupun perempuan....(ade batasnye jugeeeee.....ehem2)

4) Lelaki yang sentiasa senyum walau dikala sukar....(tak ke kacak macam tu??hik3)

5) Lelaki yang mendahulukan perempuan walau apa jua keadaan...bukan hanya dengan kekasihnya malah kepada yang selayaknya didahulukan....


6) Lelaki yang melindungi mereka yang lemah dan tidak berkemampuan...

7) Lelaki yang ringan tulang..

8) Lelaki yang cukup sabar...(selagi tidak mencabar kesabarannya)

9) Lelaki yang ikhlas memberi tanpa menerima..

10) Lelaki yang mengalirkan air mata hanya pada pencipta-Nya....(manis...sangat.. :-) )


p/s : awak ni gentleman la sebab berani langgar lampu isyarat....:-P

****no offense pada lelaki yang gentleman....cuz you are truly gentleman...****


Friday, September 9, 2011

i-Pad vs Xperia Arc

Salam...

Tajuk kali ni bukan pasal pembandingan produk tapi lebih kepada mana yang patut saya miliki...??
Hahahha...berangan!! Berangan....mana nak cekau duit dalam keadaan yang tidak berduit?
Hehhe...adalah caranya...
Yang pasti saya akan memiliki salah satu produk di atas dalam masa.....erm,
-sehari? BULLSHIT!!!
-seminggu? KEEP DREAMING!!!!
-sebulan? NO WAY!!!
Nampaknya lebih dari sebulan....arrrgghhh......

Sebelum tu, kena buat pilihan yang tepat dulu.
Pilihan saya berdasarkan yang mana patut saya miliki.



                                               vs 




Ok, first tengok dulu pada mana yang menjadi keperluan.
Actually...hahahaa tak da perlu sangat pun. Tetapi saya tak mampu nak mengelak keinginan yang sangat tamak ni... Dunia teknologi sekarang sangat memikat hati dan perasaan... Sampai terbawa-bawa ke dalam mimpi..alahai....


i-PAD

Kenapa saya perlu i-Pad?
- sebab ianya sangatttttttttlah menarik.
- memiliki i-Pad membuat saya menjadi manusia yang mengikuti perkembangan teknologi.
- i-Pad merialisasikan impian saya untuk mendalamai muzik...yup, wake up guys...i-Pad leh masuk software music kotttt..............
- i-Pad erm..erm...tiada apa yang mampu menggambarkan kehenseman i-Pad....
- sebab...sebab.....i-Pad adalah i-Pad...................nothing better than i-Pad...oh...oh...


Xperia Arc

Kenapa saya perlu Xperia Arc?
- sebab dah lama menjadi idaman kalbu.
- dah lama perhatikan si Xperia Arc ni...kenapalah kacak sangat....??? Alahai....
- kecanggihannya memikat sanubari...
- teknologi yang ada tiada bandingan....
- tak payah nak sibuk-sibuk pikul Nikon DSLR (Xperia ada 3D....Xperia ada HD....uuuuuu...ko ada?)
- saya melangkah ke alam kemewahan kalau mampu memiliki si kacak ni...

Kalau tengok sebab-sebab yang saya nyatakan, nampak sangat tak ada reason menarik dan bernas untuk saya memiliki kedua-dua teknologi di atas. Ini lebih kepada nafsu membeli...Alah membeli benar memakai..hahaha..
Jadi mana satu saya patut miliki?
Sebab saya memerlukan i-Pad sangat sedikit berbanding sebab saya memerlukan Xperia Arc...
Akan tetapi...!!! Sebab saya perlu memilki i-Pad sangat berasas berbanding sebab saya memerlukan Xperia Arc.
Jadi, dengan itu..keputusan yang akan dibuat adalah.....berdasarkan kutipan mimpi yang saya alami...
Kenalah tunggu mimpi tu berlaku sehingga saya mampu kumpul wang sejumlah RM2+++.. Yup, at least saya perlu ada 2K untuk memiliki barang tersebut.
Alahai...

p/s : sebabkan terlalu memuja produk lain, akhirnya NOKIA saya telah koma. Sakit cemburu lah tu...