BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, March 15, 2012

Aku boleh survive...!!!

Salam.

Hola..como estas?? Bien..muy bien.
Haha, ape ke jadah post kali ni nak main cakap spanish je. Asyik english je kan. Nak try jugak kepoyoan berbahasa spanish.

Untuk entry ni rasa macam tak nak guna kata ganti diri pertama yang sopan la. Nak guna yang cool sikit.
Entry ni sesuai kalau guna 'gua - lu'. Tapi bagi menjaga kesopanan sebagai seorang perempuan, ubah sikit 'gua' kepada 'wa'.Tapi nama aku tak ada sikit pun bunyi 'Wa'...nak kata huruf W pun tarak.. Aku saja nak cakap macam ni.
Hah, pengaruh filem...memang pengaruh betul la. Gara-gara wa tengok Adnan Sempit 2 la ni...
Wa tak salahkan filem, wa salahkan diri wa la yang cepat sangat terpengaruh. Ehehe.
Tapi bila guna perkataan 'wa' ni, wa rase macam cool la plak.. Lantak wa la kan nak rasa cool ke apa, blog wa, wa punya pasal la wa nak guna ganti diri yang macam mana kan...Hahha (makin terserlah la kepoyoan aku).
Wa rasa wa nak guna 'wa', wa guna..kalau tak wa cakap aku je. Rasa macam ganas la... jangan risau, wa tau batas-batas percakapan. Yeah.

Ce, korang baca tajuk atas tu. Dengan sukanya ingin aku translate kan ke english "I Can Survive". Lantak korang la nak nyanyi ke apa, tapi ni bukan tajuk lagu aku nak cite. Ni pasal aku nye awesomeness Thursday.
Secara rasminya, aku ponteng kerja hari ni. Yeah, memang tu yang aku hajatkan dan sekali Tuhan makbulkan. Cadangnya semalam lagi dah idea ponteng kerja ni, hari ni termakbul.
Meh sini teman nak cerita...

Di waktu subuh yang hening, wa bangun sebab wa nak sahur...maklumlah, wa nak berpuasa pada hari khamis ni...puasa yang bukan sebarang puasa tetapi dengan berniat untuk ganti puasa Ramadhan tahun lepas... Baik kan wa.. Wa tau. Wa dengan senang hati bangun tanpa masalah sebab wa dah tidur awal. Pukul 10.00 malam wa dah tidur...
Selesai wa sahur wa layan la tv kejap, nak biar proses penghadaman berlaku...Wa tertengok plak cerita korea kat tv ni ha....dekat salah satu siaran berbayar. Wa layan cam best je sampai la pukul 6.20pagi. Aiseyyyy...dah terlepas waktu wa nak tidur-tidur ayam sebab wa kena mandi pukul 6.30pagi. 10 minit tu bagi  wa macam kejap je nak main tido-tido ayam. Memang kejap pun, tup tap abang wa yang hensem dah kuar bilik air. Skang turn wa plak nak membersihkan diri untuk mengadap Tuhan Yang Maha Esa.

Tetiba lepas je bagi salam wa dah rasa macam malas nak pergi kerja...sebab wa dah menguap 3 kali. 3 kali tu menandakan bahawa wa memang perlukan tidur yang nyenyak. Tapi demi sesuap nasi wa gagahkan diri bersiap jugak la untuk ke tempat kerja. Dah siap-siap dalam kemalasan, wa pun turun la pergi dekat kereta. Nak pergi kerja... Huh...pertama sekali wa nampak, kereta wa yang bersemangat waja tu dah kotor macam budak pergi main lumpur. Tak pe, nanti weekend kita pergi mandi manda ye...pakai sabun.

Dah siap start enjin, dah panas pe sume...wa pun gerakla masuk gear satu, dua, tiga dan empat memecut ke tempat kerja. Tetiba wa rasa macam len je kereta wa ni. Macam ada tak kena. Wa memang suka berprasangka macam tu dari dulu lagi, tapi perasaan tu makin menjadi-jadi bila wa dengar bunyi 'kedek..keedeekk..'(macam tu la, nak wat bunyi sebijik2 wa bukan pakar bunyi). Wa tutup radio untuk mendapat pendengaran yang lebih jelas. Sah, ada yang tak kena. F*ck!! Terkeluar menda tu dari mulut wa. Agak kurang sopan rasanya memandangkan wa puasa hari ni. Tapi wa tak sedar pun yang wa keluarkan perkataan berbaur negatif pada saat wa puasa...Aiseehhh..Wa tetap gagahkan perasaan untuk menenangkan diri walaupun orang dalam kereta sebelah pandang wa lain macam. Keputusan bijak yang wa buat, wa pergi berhenti dekat stesen minyak berdekatan untuk melihat situasi yang terjadi saat itu. Di kala wa bukak pintu kereta, wa dapati tayar belakang kereta wa sudah kempis...ala sian nya...macam orang kebulur tak makan berbulan-bulan.

Wa apa lagi, dengan tenang wa call la bapak wa yang kerja dekat-dekat situ je. Duduk Putrajaya memang senang, kerja dekat-dekat je. Nak balik rumah pergi buang air pun senang...macam wa selalu buat. Hahaha. Bapak wa cakap, okay dia akan datang dengan segera... Dalam menunggu sesuatu yang pasti tu, tetibe rakan opis lama wa ketuk tingkap. Wa pun terkejut, seraya berkata "eh2...Is..." Wa pun dua kali pikir nak keluar ke tidak...akhirnya wa keluar la pergi jumpa mak dia, salam la kan. Macam tu la contoh menantu pilihan...(walaupun). Hahaha. Wa memang baik dengan orang-orang tua. Ehem. Wa chit chat kejap, pastu dia pun bla la, nak masuk opis kan..lagipun wa dah bagitau bapak wa akan datang bila-bila masa je. Tak perlu risau.

Wa malas la nak cerita satu-satu...wa pendekkan la ye. Lepas bapak wa datang, tukar tayar spare dengan pertolongan kakitangan pekerja stesen minyak, kereta wa boleh bergerak dah. Tapi yang ni wa nak cerita. Bapak wa bagi budak stesen minyak duit, biasalah duit kopi tak pun duit rokok kan...atas pertolongan dia. Mekaseh dik...tapi yang menjadi persoalan dekat wa,bapak wa tak bagi duit dekat wa pun tuk tukar tayar baru. Dia siap suruh wa pergi tukar tayar tu nanti bila senang... dari situ wa paham la, wa kena guna duit sendiri. Tak apa bapak, don't worry. Wa ade duit. wa akan pow mak sikit. Tu la, bapak aku bab bagi duit ni dia berat sikit la...aku tak tahu nape. Dekat abang aku siap hulur cenggitu je. Tak payah susah-susah nak mintak tebal-tebalkan muka. (kejap aku kejap wa..sukatila kan??) Aku cuba positifkan diri la...mungkin sebab aku dah kerja. Abang aku pun kan? Yela, sebab aku dapat elaun sara hidup dari mak aku. Hahaha, nah...no comment.

Cerita tayar wa kempis dan bocor, pecah macam-macam versi la akhirnya tersebar kat opis. Sebabnya wa yang sebarkan...sebab wa nak bagitau yang wa tak masuk kerja hari ni. Mak wa pun mula tak izin wa ponteng, siap offer diri tuk datang ambil dan hantar. Maklum la...duduk Putrajaya, opis dekat-dekat je. Wa kata dekat mak wa..."Tak pe mak, wa rasa nak ponteng hari ni". Tipulah wa cakap macam tu...Nama wa pun tak ada bunyi wa.. Bukan wahida, Wawa, Wani....so wadafak la wa kena cakap macam tu kan. (Oooppss, wa puasa la..puasa). Mak wa sekali lagi offer diri untuk teman wa pergi tukar tayar kat bengkel, wa cakap "Don't worry mama, i can survive". Memang tak ada la kan...wa cuma cakap wa nak duit je. ahaha. Mak wa yang dari dulu memang garang dan angin dengan wa, dengan bermurah hatinya suruh ambil sikit duit dia yang ada dia sorok..(tmpt rahsia). Tapi tong-tong la kan...tak pe wa tak kisah. Tengok!! Mak wa yang wa kadang-kadang anti tu jugak yang baik dengan wa. (wa anti bila dia lebih-lebihkan adik beradik wa yang lain je...hahaha.). Mak mana tak sayangkan anak kan...Mak wa sendiri panggil wa comel. Wa je yang sensitif lebih-lebih... Tapi wa tau syurga bawah tapak kaki ibu.. Wa tak lupa tu. (emosi la plak...).

Balik rumah wa kemas-kemas rumah dulu. Rumah wa berhabuk...duduk sini memang berhabuk la. Wa bukan cakap pakai pengalaman wa sorang je, tapi pengalaman member wa duduk di daerah ni jugak. Wa anti la habuk-habuk ni...muka wa nanti naik jerawat..walaupun sedia maklum memang ada. Wa memang suka kemas-kemas ni. Dengan tekun dan amanah nya wa mulakan tugas sebagai pengemas rumah untuk hari khamis ni. Dah tak kerja tu, ringan-ringan kan la tulang kan. Wa selesai kemas, wa terus siap untuk pergi Dengkil, memperbaiki apa yang tak sempurna dekat kereta wa tu. Berbekal kan duit yang mak wa offer, wa pergi sorang-sorang je. Bukan tak ada guy friend yang offer teman, tapi wa rasa...wa tak perlu kot laki-laki untuk situasi yang wa rasa wa boleh lakukan sendiri. Kalau terdesak baru wa mintak tolong guy friend wa. Wa tak nak la bergantung harapkan. Wa nak jadi girl yang boleh berdikari...eceh...ehhee. Betul la...wa boleh berdikari, benda tak susah pun kan. Pergi je bengkel...kena tipu tu nasib wa la kan... wa redha sume tu... Wa banyak duit, tak pe.(wa tipu, jangan percaya..wa dah over bajet untuk bulan ni). Hahaha. 

Tepat 12.30tgh hari, kereta wa settle... Sudah sempurna...wa pun happy walaupun duit wa terbang ratus-ratus.  Tak pe la, wa ikhlas dengan dugaan macam ni. Orang kata belajar dari pengalaman kan...so wa tengah belajar la ni. Berkat ajaran guy-guy friend wa, ada la wa tau sikit-sikit pasal kereta ni.


Alhamdulillah...wa dah settle urusan kereta wa, rumah wa pun dah kemas...cuma kain je wa tak lipat sebab wa tak sabar nak cerita dekat blog. Hari ni cuaca agak baik, wa ingat nak ambil kesempatan ni untuk beriadah di luar...hehehe.

* ni sedikit bukti yang menyebabkan wa ponteng. Wa dapat sikit je sebab wa segan lak nak snap-snap pic..hehe
 -Ini bukti wa sedang kemas rumah...wa tak tipu kan...-

 -Ini waktu tayar kereta wa sedang di tukar ganti-


- Ini kereta wa yang sedang dalam prosespembaikan-
p/s : wa kalau stress wa suka kuar perkataan bukan-bukan...macam f*ck...damn...sh*t...(ah sudah...wa lupa wa puasa hari ni...)

11 comments:

oli-go said...

hahaha..lawak ar ko ika...cakap je niat ko memang nak ponteng keje hari ni kan..aku nak ponteng keje esok..muahahhaha

Is said...

hahaha. bagus, belajar dan praktikkan. hehehe.

ika alwee said...

oligo - hahahha...niat mmg dah lama pasang...x sangka mcm ni termakbul nye...hehe

Is - ye2...dah praktik le ni...

Nuruliz Nain said...

hahaha tak bleh blah cite ko. kelako beb. tapi takpe sekurangnye ko berjaye gi bengkel alone w/out a guy kan. hehehe. :)

ika alwee said...

ha...tu la da. kite kene berdikari ni...hehehe. nanti ape2 x de la nak pelik sgt kan...hehehe.

faaTihah said...

motif cerita sbnrnye???

malas : nak pegi keje

rajin : kemas umah...

buekkkssss...

ika alwee said...

perrrggghhh....giler jeles la tu aku de sikit kerajinan dari die...hahahha

faaTihah said...

hahahaha....aku vice versa ngan ko ye...rajin ke kerja..mls wat kje umah...hahahhaha....dang!!

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

bagitau bos..!!!hehe

Is said...

walaupun?

ika alwee said...

FAA - aahhhaa..sedia maklum dah pun..

IMAH - amboi...nk bgtau plak...bgtau pasal blog die baru tau.

IS - Walopon....walopon la...hehe