BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, March 15, 2012

Aku sendiri tak paham

Salam.

Hola..Como estas?
Ha...memang tergedik lagi la aku duk cakap spanish je kejenya... Itu je pun aku reti..hahaha.
Agak lama dah kot tak praktikkan bahasa ni..mau lebih 10tahun.

Al-kisah nya hari ni aku masih lagi selesa dengan penggunaan kata ganti nama diri pertama yang lain dari lain dengan post sebelum-sebelum ini..(tarik nafas panjang-panjang bila baca).
Que pasa?? Sebab aku rasa selesa kot macam ni...kalau ada cerita skema, baru la guna ganti nama yang skema.
Paham-paham sendiri la..

Entry untuk kali kedua pada hari yang sama (memandangkan aku banyak masa free), aku nak bebel sikit pasal benda yang kadang kita sendiri tak paham.
Contoh, tajuk entry aku "Aku sendiri tak paham", tapi jalan cerita nya aku terpesong sikit dari tajuk. So, aku sendiri pun tak paham.

Memula nak cerita pasal kata ganti nama diri ni la...
Aku dapat respon dari diri sendiri bahawa entry aku sebelum ni yang ada perkataan 'wa' tu macam agak ganas, tapi cool. Macam ne tu? Aku sendiri tak paham. Tapi apa yang aku paham, bahasa macam tu unik. Sebab ianya unik kerana, jarang-jarang la orang yang baik budi pekerti macam aku untuk guna kan nya. Dalam penulisan tak nampak janggal, tapi for sure kalau percakapan...awkward....!!!!
Selalu ayat macam 'wa-lu' 'bro-beb' 'bai' dan sewaktu dengan nya yang bunyi macam poyo-poyo tu, sebenarnya nampak janggal kalo orang yang tak biasa guna tetibe nak guna. Macam aku la. Hahha. Kadang-kadang bunyi cam nak gado pun ada...bergantung pada intonasi la sayang...
Tapi korang perasaan tak, bahasa gangster (aku rase gangster la bila gune macam tu kan) macam ni, kita je guna. Orang putih (orang barat sanalah!), dorang tak unik macam kita. Even gengster dorang pun tak guna ayat macam tu. Aku bagi contoh.

Orang kita : "Lu cakap bek-bek bai...skali gua hentak lu...*&&^%$%^&!!!"
Orang barat sana : "Hey man, watch yo mouth...or I'll kick yo ass...yo Mo^%$&F*ck#@!%!!!"

OK..contoh ye..contoh ye kawan-kawan. Ha, lebih kurang macam tu la. Perasan tak, dorang masih ada skema lagi kat situ.. Guna I-YOU... Kita kalau dah 'lu-gua' campur lak 'bai', tu memang dah aku rasa ganas la. Nampak tak, nampak? Kepelbagaian slang kita...hehehe. You know what im talking about...slang...slang.. it's all about slang man...

Tapi sebenarnya kalau nak guna slang tu lembut-lembut pun boleh..."Lu ni nape sayang...", "Bro..bro...gua sayang lu bro..." Boleh jugakkan....???
Aku sendiri tak paham.

Perkara kedua aku tak paham hingga wujud entry tak paham ni adalah tentang diri perempuan. Lelaki selalu kata susah nak faham perempuan. Perempuan seperti masalah matematik. Hello...aku yang perempuan ni pun susah nak faham perempuan, even diri aku sendiri...dan aku sendiri tak suka math. Dang.
Aku sendiri tak paham perempuan, maksudnya aku pun tak paham diri aku.
COntoh...aku suka bagi contoh.

Lelaki : U nak makan mane?
Girl  : Mana-mana je..tak kisah.
Lelaki : Jom makan sini....nak?
Girl : Tak nak la..ramai sgt orang...tempat lain la.
Lelaki : Ok..u plan nak makan ape? Kite cari tempat makan yang de feveret u..
Girl : Tak kisah..makan je sume...
Lelaki : Okayyy..Ha, sini..tak ramai orang...macam-macam de ni...nyum2..
Girl : Erm, tak nak la..tak ramai orang tak sedap la tu kot....
Lelaki : Ooookeeaayyy...U terpikir nak MAKAN APE?
Girl : Apa-apa je..tak kisah kan i cakap...
Lelaki : Okaaayyyy...jom pegi makan fast food. McD?
Girl : Tak nak la fast food..gemuk la..i diet kan...
Lelaki : Tadi kata...hurm..^%$&**%%&&*

Ha, contoh....contoh...korang paham sendiri la apa yang laki tu hamburkan.
Aku sendiri tak paham perempuan macam tu... dan yang lagi aku tak paham diri aku pun lebih kurang macam tu.
Laki : Ok..sori la..gurau kasar plak..
Aku : Tak pe..tak kisah pun la..kite alright je..cool..hehe
 Tapi dalam hati aku..huh. Jam tu jugak aku sebarkan dekat kawan aku..."Tah pape la die, nak gurau pun tak reti.. Marah tau".

Ha...memang la tak paham..

Yang ketiga aku tak paham..
Kenapa kalau guna traffic light perjalanan lancar daripada guna police traffic?
Sebab lampu isyarat orang leh men langgar je, kalau de polis agak sopan la sikit... Ye ke??
Aku sendiri tak paham..asalkan dapat jalan sudah..... No offence..


p/s: semua benda yang kita tidak faham mengajar kita untuk menjadi insan yang lebih memahami... Paham tak?Aku sendiri tak paham..

3 comments:

faaTihah said...

tak faham...haishhh

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

atoyai..baru ku sedar banyak gak benda yang tak kupaham..ish2..memang kene paham kan ke?huhu

ika alwee said...

sukati...tepuk dada tanya selera...hahahha